Orang lain berblog kita pun nk berblog.. tp masalahnya kita ni jenis malas nk update...
tak tau nk citer apa...
Mcm boring aje...
Apapun ku layan kan jugalah... Kerana ku anggap blog ni serupa mcm my diari...
Hari ni kita flash back aktiviti smlm...
23
Sept 2013 (Hari Isnin)
Wah
dah lama tak pi pasar malam… Selalu suruh husband aje pi beli.. sbb bila dh
balik kerja penat rasa malas pula nk ke pasar malam. Tapi kalau suami yang ke
pasar malam selalu lauk yang di beli tak pernah memenuhi citarasa ku…
Gerai pertama yg dikunjungi adalah
Gerai UDANG (RM 14). Udang kegemaran udang kertas. So beli sedikit kertas +
udang lipan.. dalam kepala memikirkan nk buat mee udang.. emmmm sedapnya…
Gerai ke 2, gerai ikan, Beli ikan
tenggiri kecil + ikan kembung (RM 14). Aku suka beli ikan kat pasar malam sbb
diorg akan tolong siangkan ikan mengikut citarasaku.. so balik boleh terus
basuh dan masak.. kira tak lh susah diri…
Gerai ke 3, beli tulang +
daging (RM 11) hajat dihati kalau makan
sup tulang sedap ni…
Gerai ke 4, athiyyah beli air milo
1 gelas.. My daughter kalau dtg pasar malam mesti nk upah air milo… layan kan
aje sbb RM 1 aje…
Gerai ke 5, beli buah tempatan,
betik 1 biji RM 2
Cuaca
panas betul sekarang ni… Elok sampai rumah aje.. dah rasa malas nk masak,
telefon suami konon2 nk minta simpati… supaya suami kata tak payah masak… tp
suami ku sgt berharap dapat mkn nasi dan kebetulan gulai ikan masih ada.. so my
husband sanggup mkn gulai + nasi aje kalau dh memang si isteri tk larat nk
masak… So sbg isteri yg syg kan suami… apa lg.. pergi lh dapur panaskan gulai
dan masak nasi… slp tu tgk lauk yg dibeli kat pasar malam… terus kepala ni
berangan nak masak UDANG LIPAN CELUP TEPUNG. AKHIRNYA kemalasan hilang…
goreng keropok ikan yg baru dibeli.. goreng udang celup tepung, sup sayur
kegemaran ATHIYYAH, IKAN TENGGIRI MASAK KICAP… dari yang malas nk masak.. akhirnya
ada 4 menu di atas meja…
HARI NI MAKAN NASI TAK BANYAK.. MUNGKIN SBB SBLM MAKAN TD
DAH MAKAN KEROPOK IKAN TERENGGANU.. KATA MY DAUGHTER, ATHIYYAH DIET HARI NI..
TAK MAU TAMBAH NASI TP NAK MAKAN SAYUR DGN UDANG AJE….
RESEPI TERBARU
KEGEMARAN ANAK TERSAYANG
IKAN/AYAM MASAK KICAP PEDAS ( ATHIYYAH PANGGIL KICAP
abc MANIS)
1)Tumis bawang merah +
bwg putih + bunga lawang + bunga
cengkih, kulit kayu manis + buah pelaga
2) Masukkan serbuk kari +
cili mesin (1 SUDU SERBUK KARI + 2 SUDU CILI MESIN), tumis sehingga pecah
minyak masukkan sedikit asam jawa
3) masukkan ikan dan
masukkan kicap.. bila dah cukup rasa blh dihidang…
NAMPAK GAYA.. IKAN MASAK KICAP X HABIS + GULAI + NASI = SO
INI KAN JADI MENU TENGAHARI LAH PULA… JIMAT DUIT…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan